موزه آبگينه
آدرس : خيابان 30 تير
ساختمان موزه آبگينه به خودي خود ميتواند براي علاقهمندان بسيار ديدني باشد. اين ساختمان متعلق به قوامالسلطنه، وزير احمد شاه قاجار، بوده است. اين ساختمان در دو طبقه و پنج تالار ساخته شده است. تالار يك و دو در طبقه اول و تالارهاي ديگر در طبقه فوقاني قرار دارد. در تالار شماره دو (بلور) قديميترين شيشهها و لولههاي شيشهاي و سفالها قرار داده شده است. طراح ويترينهاي موزه مهندسي اتريشي به نام هانس هولاين است. تزيينات بنا شامل منبت كاري چهارچوب درها و پلهها است و آجر كاري نما كه در 50 نوعاست.
گچبري موزه شامل دو دوره است: دوران قوام، و سبك غربي در زمان سفارت مصر و آينهكاريهاي طبقه دوم، كه مربوط به دوره قاجار است. موزه آبگينه در واقع موزه تخصصي شيشه و سفال است. قديميترين شيشهها لولههاي شيشهاي به نام سيلندر شيشه است كه از معبد چغازنبيل كشف شده است و مربوط به هزاره دوم قبل از ميلاد است. شيشهها و سفالهاي طبقه اول نيز مربوط به دورههاي پيش از تاريخ است كه قديميترين سفال دستساز از دوران اشكاني، هزارههاي اول به دست آمده است. تالار صدف به علت شباهت شكل آن به صدف نيمه باز به اين نام خوانده ميشود و شامل انواع سفالهاي قرن سوم و چهارم شهر نيشابور است. تالار چهار (زرين) كه به خاطر ظروف زرينفام كه از دوران سلجوقي به جا مانده چنين نامي گرفته است، شامل ظروفي است كه دور تا دور با خط نسخ و نستعليق تزيين شدهاست. همچنين چهرههاي مغولي روي اين ظروف خود نمايي ميكنند كه با توجه به شهر محل پيدايش، نقوش آنها فرق ميكند. تالار پنج (لاجورد) به خاطر لعابهاي يك رنگ فيروزه به اين نام خوانده ميشود، و از قرن هفتم و هشتم (دوره ايلخاني) به جا مانده است.
با نزديك شدن به دوران صفويه، اشيا مصرفيتر ميشود. تزيينات اين بخش شامل گلاب پاش و صراحي است. همچنين ميزي كه از دوران قاجار به جا مانده با لعاب هفت رنگ و مزين به نقش چهرههاي شخصيتهاي شاهنامه است كه نام هر شخص بالاي چهره نوشته شده است.
موزه شامل بخشهاي اداري (زير زمين)، دبيرخانه و رياست (طبقه بالا) است. كتابخانه نيز، واقع در ضلع شمال غربي، شامل 4000 جلد كتاب فارسي و انگليسي در زمينههاي باستان شناسي، تاريخ و هنر است. در ضلع شمالي محوطه، بناهايي براي تكميل مجموعه در دست احداث است كه در طبقه اول كلاسهاي آموزشي و در طبقه دوم نمايشگاه موقت قرار دارد.
اين مجموعه تا 1330 محل سكونت و كار قوامالسلطنه بود و بعد از آن مدت هفت سال در اختيار سفارت مصر قرار گرفت. بعد از آن، به ترتيب سفارت افغانستان، بانك بازرگاني و در سال 1355 با همكاري مهندسان ايراني و اتريشي تغييرات آن شروع شد.
ساختمان موزه هشت ضلعي است و در باغي به مساحت 7000 مترمربع قرار دارد. طرحهاي بديع و در و پنجرههاي نفيس كه بسيار خوب نگهداري شدهاند، يادآور معماري عصر سلجوقي است و ميتواند الهام بخش معماران معاصر براي طرحهاي سبك كلاسيكباشد.
روزهاي بازديد همه روزه به جز ايام سوگواري-دوشنبه
ساعت کار ?- ??
بهاي بليت (اتباع ايراني) 2500ريال
بهاي بليت
( اتباع خارجي ) 25000 ريال
تلفن 6705614
نشاني خيابان جمهوري خيابان سي ام تير پلاک 55
http://www.glasswaremuseum.ir